Nieuwsbrief

Masterclass 18 okt 2016 | Steek meer vakmanschap in je lokaal gezondheidsbeleid

Een niet te missen masterclass georganiseerd door VIGeZ en de Vlaamse Logo’s met de steun van VVSG. Tijdens de masterclass leer je hoe je je lokaal gezondheidsbeleid doet uitgroeien tot een succesvol verhaal dat je inwoners niet alleen aanspreekt, maar ook engageert. Een lokaal gezondheidsbeleid met impact, dat máák je, met vakmanschap.
Academici, consultants, praktijkwerkers en collega’s delen hun kennis en ervaringen, hun kleine en grote succes- en faalverhalen over thema’s zoals integraal werken, projectmatig werken, gezondheidsongelijkheid, gezondheidscommunicatie, zorgtoegankelijkheid…  De masterclass bestaat uit vier themadagen die telkens in elk van de Vlaamse provincies georganiseerd worden en dit gespreid over een periode van 2 jaar.

Voor Wie

Gezondheidsambtenaren, welzijnsambtenaren, communicatieambtenaren, maatschappelijk werkers OCMW’s, sportfunctionarissen, schepenen v. sociale zaken, OCMW voorzitters, leden van de gemeentelijke adviesraad voor welzijn- en gezondheid… kortom iedereen met een hart voor een lokaal gezondheidsbeleid. Het is zelfs een meerwaarde om verschillende personen deze opleiding te laten bijwonen. Gezondheid is immers een intersectoraal thema bij uitstek.

Waarom deze masterclass?

Een op drie Vlamingen ligt wakker van gezondheidsproblemen. Ook in jouw gemeente. Met het thema gezondheid kan je lokaal een positief verschil maken en zorgen voor directe gezondheidswinst bij de inwoners. Er wordt dan ook naar hartenlust geflyerd en elk lokaal bestuur verspreidt enthousiast gezondheidsboodschappen. Maar hoe garandeer je dat al die inspanningen ook opgepikt worden?
 
Die antwoorden krijg je in de masterclass. We zetten de theorie om in de praktijk, zodat je meteen aan de slag kan om samen met partners in het kader van Gezonde Gemeente een spraakmakend gezondheidsverhaal te creëren.

Programma

Themadag 1:  ‘Sterke Gezonde Gemeenten voor een sterk lokaal gezondheidsbeleid’
door hoogleraar bestuurskunde (UG) Filip De Rynck, hoofddocent bestuurskunde (UG) Ellen Wayenberg en Business Leader bij MINT, Sonja Vancraeyenest.
Werken aan gezondheid vraagt om een innovatieve organisatie: een integraal beleid dat bovendien samen met veel andere partners tot stand moet komen. Participatie, coproductie, regie, netwerking: veel dure woorden, maar wat betekenen ze? Hoe zetten we ze om in de praktijk? Kunnen onze lokale besturen dat aan? We reiken kaders aan om over beleid, bestuurskracht, netwerking en samenwerking kritisch na te denken. Nadien bekijken we de mogelijkheden om extra fondsen te genereren door subsidies en crowdfunding en hoe je een inhoudelijk sterk project indient.
9:00 
Onthaal & verwelkoming
9:30 
Sterke Gezonde Gemeenten voor een sterk lokaal gezondheidsbeleid
(Filip De Rynck & Ellen Wayenberg - UGent)
10:45
Pauze
11:15
Praktijkvoorbeelden
12:15
Discussie en reflectie met inleiders, praktijkvoorbeelden en deelnemers 
12:45
Broodjeslunch
13:30
Op zoek naar sterke projectideeën en subsidiekanalen (Sonja Vancraeyenest – Mint Europe nv.), gevolgd door praktijkvoorbeeld
15:15
Pauze
15:30
Praktijkvoorbeeld
16:00
Discussie en reflectie met inleiders, praktijkvoorbeelden en deelnemers + conclusies van de dag
16:30
Afsluitende netwerkdrink 

Extra info

Themadag 2 (voorjaar 2017) :Help de sociale gezondheidsongelijkheid te verkleinen.

Themadag 3 (najaar 2017): Het lokale zorgaanbod in de toekomst: kwalitatief, toegankelijk en betrouwbaar.

Themadag 4 (voorjaar 2018): Creëer een authentiek en engagerend gezondheidsverhaal.

Contact

Sarah Reyntens

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen