← Vorige
De Proeftuin
Zelf telen doet meer eten. Ga voor een gezonde moestuin op uw school!
De Proeftuin is een educatief pakket boordevol tip en suggesties om met jouw leerlingen én hun ouders te werken aan gezonde voeding, telkens met een knipoog naar de moestuin.
Het is bewezen dat kinderen beter groenten eten als ze dit zelf hebben verbouwd. Dan is het geen groente meer uit een zakje van de supermarkt of uit een potje of blik, maar een groente die ze hebben zien groeien van zaadje tot plantje of vrucht. Daarnaast is het uiteraard bijzonder educatief voor de kinderen om meer te weten over het kweken van groenten en kruiden en hoe ze hun eigen moestuin of schooltuin kunnen verzorgen.
De proeftuin heeft als hoofddoel om de groente consumptie bij kinderen te verhogen door hun attitudes over deze voedingsgroep in positieve zin te beïnvloeden. En dit door de kinderen te betrekken bij het hele zaai, verzorg en oogstproces van groenten. Van groenten kweken naar groenten eten.
Het project bestaat uit twee delen. Een deel gericht naar ouders (Thee met kennis) en een deel gericht naar de leerlingen (De Proeftuin). De school kan kiezen of ze met “Thee met kennis” en/of “de Proeftuin” aan de slag gaan.
Deel 1: De Proeftuin (leerlingen) |
|
Deel 2: Thee met kennis (Ouders) |
Dit project laat kinderen op school zelf aan de slag gaan met het kweken van groenten en alle daarbij horende facetten. Een moestuin aanleggen met de klas vergroot de betrokkenheid van de kinderen en leerkrachten en vormt een actief draagvlak om rond gezonde voeding te werken in de klas. Een handleiding voor leerkrachten met lessugesties zorgt ervoor dat leerkrachten telkens opnieuw de link kunnen leggen tussen de gezondheidseducatie in de klas en de moestuin op de speelplaats.
Verder kan er ook geopteerd worden om een bezoek te brengen aan bestaande initiatieven rond moestuinen en het kweken van groenten zoals volkstuintjes, tuinbouwschool, stadsboerderij, “Groenten uit Gent” ...
|
|
Thee met kennis
Thee met kennis heeft als doel de ouderparticipatie bij gezondheidsprojecten te bevorderen. Er wordt ingezet op opvoedingsondersteuning: het inzicht in de voedingsbehoeften van een kind stijgt en de vaardigheden om deze te realiseren nemen toe. Thee met kennis moet zowel in combinatie met proeftuin als afzonderlijk uitvoerbaar zijn.
Scholen krijgen 10 infofiches die ze maandelijks naar de ouders kunnen verspreiden. Naast de infofiches wordt ook een inspiratielijst voorzien die de scholen moet helpen om de infofiches ook effectief bij de ouders te krijgen.
|
Maak je eigen Proeftuinbak