Nieuwsbrief

Kanker vroegtijdig opsporen

Jaarlijks worden heel wat mensen getroffen door kanker:

  • 1 vrouw op 9 in Vlaanderen krijgt vóór de leeftijd van 75 jaar borstkanker.
  • Elk jaar krijgen meer dan 5.000 mensen in Vlaanderen dikkedarmkanker. Jaarlijks sterven er ongeveer 1.750 mensen aan.
  • Elk jaar worden in Vlaanderen ongeveer 360 vrouwen getroffen door baarmoederhalskanker.

Een vroege opsporing van borst-, baarmoederhals- en dikkedarmkanker verhoogt sterk de kans op genezing. Daarom stimuleert het Logo de deelname aan de bevolkingsonderzoeken:

Help mee en moedig mensen uit de doelgroep aan om zich te laten onderzoeken. Neem de bevolkingsonderzoeken naar kanker op in je gezondheidsbeleid en werk een actieplan uit. Het Logo ondersteunt je met informatie, advies, inspirerende acties, vorming en sensibiliseringsmateriaal.

Vlaamse gezondheidsdoelstelling

Tegen 2020 zijn de Vlaamse bevolkingsonderzoeken naar kanker van de baarmoederhals, borst en dikke darm efficiënt georganiseerd. Daarbij wordt rekening gehouden met kosteneffectiviteit, maatschappelijke en wetenschappelijke evoluties op het vlak van bevolkingsonderzoek. De onderzoeken dragen bij tot gezondheidswinst voor de bevolking van Vlaanderen.

Mei = Actiemaand Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker

Mei is de internationale maand waarin extra aandacht gaat naar de preventie en de gevolgen van baarmoederhalskanker. Vroegtijdig opsporen is de beste bescherming tegen baarmoederhalskanker. Het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft elke vrouw van 25 tot en met 64 jaar de kans elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen.
 
Het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) stuurt een uitnodigingsbrief naar die vrouwen bij wie het te lang geleden is dat ze een uitstrijkje laten nemen. Ze maken dan zelf een afspraak met hun huisarts of gynaecoloog op een dag waarop ze niet ongesteld zijn. Vanaf 1 mei stuurt het CvKO ook een 
 

Het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) stuurt een uitnodigingsbrief naar die vrouwen bij wie het te lang geleden is dat ze een uitstrijkje laten nemen. Ze maken dan zelf een afspraak met hun huisarts of gynaecoloog op een dag waarop ze niet ongesteld zijn. Vanaf 1 mei stuurt het CvKO ook een herinneringsmail. Je kan je hier inschrijven. Inschrijven is noodzakelijk.

Stuur jouw mama op Moederdag een videoboodschap op www.supermamas.be. Zo bezorg je haar niet enkel je persoonlijke wensen, maar ook een herinnering om tijdig deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.

Download of bestel de affichesbladwijzer, e-mailhandtekeningbannerartikels en de folder

Meer informatie op de projectpagina Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.

 

Ga aan de slag.
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen